sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Viikonloppu Genovassa


Ciao! Rankka kolmen päivän focaccia-jäätelö-dieetti on nyt takanapäin, kun juuri hetki sitten palattiin Italiasta kotiin rinkka täynnä oliiviöljyä ja pestopurkkeja. Päätin heti tulla kirjoittamaan tänne viikonlopun tunnelmista, kun ne vielä ovat tuoreessa muistissa. Yleensä minulla on vähintään muistivihko mukana, johon kirjoittelen muistiin juttuja, mitkä tulevat reissun aikana mieleen, mutta nyt elin ilman nettiä ja puhelinta, en lukenut edes uutisia tänä viikonloppuna! Sinänsä ihan mukana breikki koko maailmanmenoon, kun pystyi täysillä keskittymään uusiin juttuihin. Hyvä jos jaksoin edes kameraa kaivaa esille...


Meillä oli niin sanotusti vähän lentävä lähtö torstaina, kun vasta keskiviikkoiltana selvisi, miten ylipäätään päästään Italian puolelle. Hotellit saatiin varattua jopa jo tiistaina - oltiin todellakin vähän myöhään liikenteessä, joten ensimmäinen yö vietettiin yhdessä hotellissa, ja seuraavat kaksi yötä erään pariskunnan luona, jotka pitävät B&B&B:tä kotonaan. Sinänsä ihan kiva, että hotellit olivat eri puolilla kaupunkia, jotta nähtiin paikkaa vähän laajemmalti, mutta kuitenkin kävelymatkan päässä keskeisimmistä paikoista. Monessa Keski-Euroopan maassa torstai oli vapaapäivä, joten puoli Eurooppaa tuntui olevan liikenteessä, minkä vuoksi kaikki junat oli myyty täyteen ykkösluokkaa myöten, joten piti keksiä muita vaihtoehtoja. 

Lopullisena kohteena oli siis Genova Liguriassa, mutta tiesin, että sinne pääsisi joka tapauksessa helposti Regionale-junalla, kunhan Italian puolelle päästäisiin. Tavoitteena oli siis päästä Milanoon, josta olisi suora junayhteys rannikolle. En halunnut vuokrata autoa, sillä ajelu Genovan keskustassa ei oikein innostanut. Olen käynyt siellä kerran aikaisemminkin, ja niillä pikkukujilla - tai edes päätiellä - ei huvita mihinkään vuorokauden aikaan ajella tai olla edes kyyditettävänä! Päädyttiin siis etsimään Blahblahcar-sivustolta henkilö, joka voisi jelpata meidät vähintään Milanoon, ja löydettiinkin mukava kuski naapurikaupungista, joka oli matkalla Roomaan. Ensimmäiseksi blahblah-kokemukseksi oli kyllä todella miellyttävä, ja päätettiin myös treffata uudemman kerran päivällisen merkeissä, kun ollaan kaikki palattu reissuiltamme. Suosittelen siis harkitsemaan kimppakyytejä! Takaisinpäin saatiin kuin saatiinkin junaliput järkyttävään hintaan, mutta ainakin istumapaikat oli mukavat - edelliset Italian-reissut olen istunut junassa vessan vieressä!


Milano Centraleen päästiin aika näppärästi paikasta, johon kuskimme meidät pudotti: moottoritien varrelta löytyy worldexpo 2015, joka tuntuu vetävän erityisen paljon turisteja varsinkin tänä viikonloppuna. Expolta suunnattiin metrolla ensin Duomo-pysäkille, käytiin syömässä eväsleivät Milanon tuomiokirkon edessä olevalla aukiolla ja jatkettiin sitten matkaa päärautatieasemalle. Sieltä ostettiin liput Genovan junaan, eikä aikaa odottelulle jäänyt todellakaan kauaa, sillä junia lähti suhteellisen usein. Tässä kohtaa vain pieni varoituksen sana, jonka itse sain pari vuotta sitten ja josta olen todella kiitollinen edelleen: jos ostat lippuja automaatista, ja viereen tulee mukavalta tuntuva tyyppi juttelemaan ja tarjoamaan apuaan, ei kannata alkaa kaveerata yhtään sen enempää taikka antaa tyypin auttaa. Nuo jekuttajat nappaavat juuri ostamasi matkalipun ja vaativat korvausta "avustaan". Okei, tätä tuskin käy jos on jonkun seurassa, mutta edellisellä reissulla yksin matkatessani sain kylkeeni samantien jonkun ylimukavan tyypin, jonka onneksi sain hätistettyä tylyllä käytöksellä matkoihinsa. Toinen asia, mistä Italiassa (varsinkin englantia puhuvanan turistina) kannattaa pitää huoli, on oikean vaihtorahan saaminen. Itselleni kävi tänä viikonloppuna useamman kerran niin, että myyjä on ensin antanut vain osan vaihtorahoista, ja vasta hetken odottelun jälkeen antaa ne loputkin - ellet ole kiireessäsi ehtinyt lähteä kassalta. Sinänsä rasittavaa, kun en osaa italiaa niin hyvin, että voisin antaa vähän kipakkaa palautetta asiasta, mutta kun tuijottaa tarpeeksi tiukasti niin kyllä ne loputkin rahat tulee. Italiassa on kuitinantovelvollisuus (tämä sana piti katsoa googlesta...), asiakkaalta ei siis kysytä haluatko kuittia vai et vaan se lätkästään pöytään, mutta ikävän usein juurikin nurinpäin, ettei loppu/vaihtorahasummaa näe heti. Eli ota aina kuitti ja tarkista se äläkä kiirehdi kassalta liian nopeasti ;)

Liguriaan oli luvattu viikonlopuksi melko vaihtelevaa säätä, ja me saatiinkin kokea kaikkea laidasta laitaan. Mieleenpainuvinta oli kuitenkin mieletön tuuli, minkä vuoksi ilma tuntui turhan kylmältä, että koko viikonloppua olisi voinut kulkea shortseissa. Onneksi sentään lauantai oli lämmin, ja päästiin lähtemään pienelle patikointiretkelle Portofinoon. Meri näytti niin kutsuvalta, ja porukkaa olikin makoilemassa ja pulikoimassa rannoilla, mutta en usko, että itse olisin uskaltautunut veteen! Vaikka ajatus kyllä houkutteli. 

Liguriassa on paljon nähtävää, enkä kyllä enää välttämättä suuntaisi nimenomaan Genovaan. Toki nyt kävin siellä lähinnä vain moikkaamassa vaihtariaikaista ystävää, jonka kanssa ollaan nyt joka vuosi yritetty nähdä. Mutta Genova on kyllä nuorille siinä mielessä kiinnostava kaupunki, että yöelämä on vilkasta monena iltana viikossa ja valinnanvaraa löytyy, varsinkin kun kaupungissa on yliopisto, mutta ihan aloittelevana maailmanmatkaajana en sinne heti ensimmäisenä lähtisi ilman paikallista kulttuuria tuntevaa kaveria. Rantalomakohteenakaan Genova ei ole otollisin, vaan rauhallisia rantoja löytyy joka idästä tai lännestä. Mutta oli siellä kiva kuitenkin taas käydä, ja näin myös surullisenkuuluisan Costa Concordiankin satamassa.  
Mun tunnelmat Italiasta on vähän ristiriitaiset. Toisaalta kyseessä on kulttuuririkas maa pitkällä, kiinnostavalla historialla, ja ruoka on jotain todella kokemisenarvoista. Ihmiset pukeutuvat tyylikkäästi ja näyttävästi, ja maasta löytyy niin meri kuin vuoretkin. Muotia ja taidetta löytyy joka nurkan takaa - mutta silti julkisissa saniteettitiloissa löytyy surullisen usein pöntön sijaan reikä lattiassa. Siis Italiassa, just siellä missä porukka maksaa kengistään satoja, ellei tuhansia euroja. 

No ei kai se haittaa. Kaunis maa, jota aion kyllä exploorata lisää! 

2 kommenttia:

  1. Äää mitä kuvia taas! Varmasti kiva reissu :) On se näppärää, kun Keski-Euroopasta on lyhyt matka joka paikkaan. Ja ilmeisen kätevä blahblah-kimppakyyti. Tahtooreissuuntahtooreissuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä kivaa :) ilmoita vaan kun haluut Berliiniin! Mulla on reppu aina valmiiks pakattuna haha ;)

      Poista