torstai 21. elokuuta 2014

Tylsät työmatkat


Vorarlbergissä ja Keski-Euroopassa yleensäkin tuntuu, että välimatkat ovat lyhyitä vähän joka suuntaan. Mullekin on ihan arkea, että naapurikaupunkiin pääsee kymmenessä minuutissa, ja sitten hups, oonki Liechtensteinissa tai Sveitsissä. Pendelöinti on siis ihan normaalia ja järkevääkin, varsinkin silloin, jos sattuu asumaan kylässä, jonka pääelinkeino on maanviljely, eikä itse satu sitä harrastamaan. Olenkin nyt kesän alusta asti kulkenut arkipäivisin 40 minuutin junamatkan kaksi kertaa päivässä, ja jatkossakin pitää nököttää junassa vähintään se puoli tuntia, riippuen mihin junaan sattuu aamulla ehtimään. Kun koulut taas alkavat, tiedän että saan taas taistella esiteinien ja lukiolaisten kanssa istumapaikoista.Omaa autoa ei ole käytössä, ja kartan edelleenkin autolla ajoa viimeiseen asti: Suomessa olen ajanut autoa viimeks..hmm, neljä vuotta sitten, ja täällä ainakaan vanhoissa keskiaikaisissa kaupungeissa ei ole mikään kaikista järkevin liikennesysteemi. Lisäksi kun junayhteydet pelaavat niin hyvin, niin mitä turhaan kuluttamaan pieniä pennosiaan bensoihin.
 
Junassa istumapaikan saamisen lisäksi minulla on toinenkin ongelma. Miten vietän tuon reilun tunnin matkan, ettei se niinsanotusti mene hukkaan? Joskus aiemmin leikittelin ajatuksella, että meikkaisin ja söisin aamupalan vasta junassa, jotta voisin nukkua sen 20 min. pidempään aamuisin, mutta ei mulla kyllä olisi pokkaa alkaa levittelee ripsaria ruuhkajunassa :D aamupala vielä menisi, mutta senkin söisin kyllä mieluiten ihan pöydän ääressä, ja ehkä kanssamatkustajatkin arvostavat, etten mussuta puuroa korvanjuuressa. 

Muutamia selviytymiskeinoja mulla on työmatkalle. Toisinaan koomailu tekee ihan hyvää. Jos yöunet on tosiaan jääneet niin vähille, että parinkymmenen minuutin lisäuni on tarpeen, voi pistää herätyksen kännykkään yhtä pysäkkiä ennen soimaan, jotta tajuaa nousta ajoissa pois. Jos ei nukuta, niin voi katsella ikkunasta maisemia – se plussa mun työmatkassa on, että vuoria on joka puolella, ja niitä ei koskaan kyllästy katselemaan!

Olen kokeillut myös lukemista. Anna-Leena Härkönen on viihdyttänyt monet kerrat junassa, mutta ongelmana on se, että a) välillä nauran oikeasti ihan ääneen, b) jos vieressä/edessä istuva ei häiriinny nauramisesta, yleensä ne tuijottaa turhan tiiviisti, että mitä kirjaa oikein luen mutteivät kuitenkaan sano mitään, ja c) jos kirja on todella koukuttava, saattaa joskus olla vaikeuksia nousta oikealla pysäkillä pois. Lisäksi, jos luen kirjani aina junassa, mitä mä luen sitten iltaisin? Kirja per viikko on ehkä vähän turhan tiukka tahti, varsinkin kun mulla ei niitä kirjoja ole kovinkaan paljoa, ja tykkään lukea suomeksi. Tai siis suomalaisia kirjoja. Käännökset ei enää maistu jostain syystä!

Musiikkiakin kuuntelen toisinaan, mutta sitä yritän välttää viimeiseen asti, sillä kuuntelen samaa jumputusta sitten salilla, enkä jaksa tai ehdi joka viikko päivittää soittolistaa. Kauhea työ löytää hyviä biisejä! :D

Mulla on vielä yksi vaihtoehto, jolla voisin kuluttaa aikaani junassa. Mulla on syksyllä tarkoitus alkaa taas kirjoittamaan kirjaa, kun viimein opiskelut alkaa olla loppusuoralla ja ajatukset alkavat taas monen vuoden jälkeen selkiytymään. Tabletti mahtuu näppärästi käsilaukkuun, mutta sillä ei ole hirveän näppärää nakutella, vaikka erillinen näppäimistökin löytyy. Pitää kuitenkin kokeilla!


Onko teillä muilla työmatkalaisilla vinkkejä, kuinka saatte aikanne kulumaan junassa?

12 kommenttia:

 1. Upeita maisemia! Mulla ei kyllä oo mitään vinkkejä juniin, koomailu aamuisin on ihan hyvä :D Mulla on bussimatkaa yliopistolle ja takaisin se tunti, ja yleensä vaan istun, en jaksa edes kuunnella musiikkia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :)

   Auts, mä en tykkää yhtään istua busseissa. Tulee paha olo eikä siinä voi oikein muuta kuin just istua.:P

   Poista
 2. Äänikirjat! Mulla on aika kurja matkapahoinvointi, enkä yleensä pysty itse lukemaan mitään tai tekemään muutakaan mikä vaatii muualle kuin eteenpäin/ulos katsomista. Mutta äänikirjat on hyvää vaihtelua musiikin kuuntelulle :) Kun tein dippatyötäni Mannheimissa, ja ratikassa/bussissa istumista tuli päivittäin lähemmäs kolme tuntia, kulutin läpi koko Dan Brownin tuotannon äänimuotoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miks en oo tullu ajatelleeks tota! Tosi hyvä idea!! :D Ei tartte kantaa raskaita kirjoja ja voi lepuuttaa silmiä samalla. (Eikä tarvi kuunnella kanssamatkustajien hölötystä...)

   Poista
 3. Minä jouduin täällä Helsingissäkin kuluttamaan reilun tunnin per suunta työmatkoihin pelkästään Helsingin sisällä, että ei sen puoleen :) Tai siis jouduin entisessä työssäni, nykyään polkaisen 15 minuutissa pyörällä, mutta jos bussilla lähden niin menee 40 minuuttia samassa matkassa. :( Vaikka tykkään lukea, niin en matkapahoinvoivana pysty lukemaan liikkuvassa ajoneuvossa tai muuten lentää laatat äkkiä jonkun syliin, näköjään siis se Sennan kanssa yhteistä :D Yleensä kuuntelen vain musiikkia ja tuijottelen ihmisiä ;) Tuo äänikirja oli kyllä hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua :D no Helsinki on kyllä sen verran iso että kai siihen suht helposti saa aikaa kulumaan. Bussissa en mäkään pysty lukemaan, junassa vielä menettelee :D

   Poista
 4. Mä nukun useimmiten, sillä pysäkin ohittamisesta ei ole huolta - Krems ja Wien Franz Josefs Bahnhof ovat molemmat päätepysäkkejä :D Lisäksi luen, surffaan tosi paljon kännykällä (whatsapp, facebook), kuuntelen musiikkia ja joskus syönkin jotain.

  Antaisin muuten mitä vaan siitä et mun matka ois yhtä "lyhyt" kuin sulla :D Paljonko sun työmatka on kilometreissä? Saatko pendlerpauschalea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan on sitten kätevästi, ei aja pysäkin ohi :D mutta tosiaan sun matka on vähän pidempi, siinä ehtii maksaa univelkoja :D

   Mulla taitaa olla nelisenkymmentä kilometriä, autolla pääsis tyyliin 25min. Nyt kun alan saada oikeaa palkkaa niin mulle maksetaan 10% jotain lisää, eli kai se on olevinaan sitten pendlerpauschal. Eihän se paljoa ole mun palkasta, ei kattaisi ees kuukausikorttia :D

   Poista
  2. Jos se on yli 40km niin saisit kleine Pendlerpauschale 2. mikä on 113 euroa kuussa. Mä saan sen isoimman (silti kleine) ja se on 168 euroa kuussa hyvitystä veroista, mikä jo tuntuu. Se on lisäksi myös aika paljon enemmän kuin oikeasti maksan :D Kannattaa tutkia toi Pendlerpauschale, se on mukava lisä palkassa! Katso esim täältä: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/193/Seite.1930600.html

   Poista
  3. Hyvä tietää! Asiasta oli puhetta pomon kanssa, muttei enää Personalwesenin kanssa. Sitä suuremmalla syyllä mietityttää, mikäköhän se on se 10% lisä siinä mun palkassa..? :D Kiitos linkistä ja vinkistä!

   Poista
 5. Voi, mullakaan ei ole mitään maata mullistavia vinkkejä noihin työmatkoihin. Itse tosiaan viime kesänä istuin kans liian paljon junassa työmatkoilla, mutta ne kaikki meni yleensä ihan koomaillessa, koska olin lähes yhtä väsynyt ennen ja jälkeen töiden. :D Taisin tosin aina kirjoitella hyvät huomenet ja kuulumiset mun saksalaiselle, mutta sulla nyt ei ehkä ole enää tuota ongelmaa, kun jaatte jo arjen siellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin kyllä yleensä väsyttää varsinkin aamuisin niin paljon ettei aina oikein jaksaisi keskittyä mihinkään, eli koomailu on kyllä ihan ykkönen :D toisinaan itsekin kyllä kirjoittelen viestejä (poikaystävällekin vaikka vasta puoli tuntia sitten oltaisiin oltu aamupalalla :D).

   Poista