perjantai 10. heinäkuuta 2015

Ich liebe ÖsterreichEn olekaan muistanut täällä kirjoittaa vuosipäivästäni, nimittäin Itävaltaan muuton vuosipäivästä! Toukokuussa Suomessa käydessäni minulta kysyttiin, aionko nyt oikeasti jäädä asumaan Itävaltaan. Samassa havahduin siihen, että oli kulunut jo yli vuosi siitä, kun pakkasin laukut ja myin muun omaisuuteni ja suuntasin alpeille. Was? Aika mieletön juttu. Tästä on tullut pikkuhiljaa koti, eikä sitä enää niinkään ajattele, että asuu ulkomailla, vaikkakin välillä tulee tilanteita, joissa huomaa itse olevansa ulkomaalainen. Ja vaikka välillä ikävöinkin Suomea ja mietin, millaista elämä siellä nyt olisi.

Täällä kuluneen ajan kunniaksi aion listata kymmenen asiaa, joista erityisesti pidän Itävallassa! Yllättävän vaikea tehtävä, muuten: aluksi ei tullut paljon mitään mieleen, mutta vauhtiin päästyäni oli vaikea valita kymmenen asiaa. Nämä eivät ole missään tärkeysjärjestyksessä sitten :) 

ITÄVALTA TOP 10


10. Vuoret. Mitä korkeampi, sen parempi. Niitä on mukava katsella, mutta vielä jännittävämpää on katsella maisemaa alas huipulta käsin. Paras fiilis on, kun pääsee sinne huipulle omin avuin.


09. Kohteliaat ihmiset. Jokainen osaa olla kohtelias niin halutessaan, mutta ihmisten keskinäinen teitittely ja toisten huomioiminen ainakin suomalaisen silmissä vaikuttaa erityisen kohteliaalta. Täällä on tapana myös tervehtiä vastaantulijoita - ainakin pienemmillä paikkakunnilla ja erityisesti vuorilla liikkuessa. Minäkin olen jo tuhahtanut perään, jos joku ei ole moikannut kohdatessa - aika epäkohteliasta! ;) Minä olen kuitenkin huono teitittelemään, ja varsinkin työhaastatteluissa ja muissa virallisissa tapahtumissa pitää olla skarppina. Mutta hyvän käytöksen mukaista se on, ja itsekin tykkään noudattaa tätä! Toinen asia on sitten, onko henkilö muuten ystävällinen (tai hyvällä tuulella).08. Välimatkat. Vaikken ihan joka viikonloppu olekaan reissussa, on kuitenkin kiva, että asun niinkin näppärällä sijainnilla, että kolme vierasta maata on saavutettavissa alle 45 minuutin ajomatkan päässä (Saksa, Sveitsi ja Liechtenstein), joissa kaikissa pärjää joko saksalla tai englannilla. Italiaan ja Ranskaankin pääsee parin tunnin autoilulla, ja lentokenttiä on useampia siedettävän ajomatkan päässä. 


07. Wien. Itävallan pääkaupungista on tullut minun ehdoton lempikaupunkini. Se on tarpeeksi iso, että siellä riittää nähtävää vielä moneksi kerraksi, ja muutenkin tunnelma kaupungissa on melko leppoisa. Harmi vain, että asun niin kaukana sieltä! (huom. edellinen kohta: Ranskaan ja Italiaankin pääsen nopeammin kuin Wieniin :D) 06. Joulumarkkinat. Joulu on muutenkin kokemisen arvoinen juhla Keski-Euroopassa, mutta joulumarkkinat ovat se juttu, joka saa minut joulutunnelmaan. Glühwein, paistetut mantelit ja muut herkut maistuisivat kylläkin ympäri vuoden, vaan ehkä ihan hyvä, että niitä tarjotaan vain joulun aikaan. 05. Juhlapyhät ja perinteet. Katolisella alueella kun elellään, kirkolla on iso osa ihmisten elämässä ja arjessa. Arkipyhiä täällä on varsinkin alkukesästä tiuhaan tahtiin, mikä on tietenkin iso plussa, mutta pyhäpäiviin liittyy myös paljon perinteitä, joista myös pidetään kiinni. On kulkueita, juhlia, konsertteja, kylätapahtumia, markkinoita joka lähtöön, ja niissä yhteisöllisyys näkyy selkeästi. Minuspuolena kuitenkin se, että kaupat pysyvät kiinni niin pyhinä kuin sunnuntaisinkin. 04. Oktoberfest ja muut olut-/viinijuhlat. Jo se, että voin pukea päälle Dirndlin tai Lederhosenit (sain sellaiset synttärilahjaksi!), ovat hyvä syy asua Itävallassa, mutta tapahtumia on kesäaikaan harva se kuukausi. On viinijuhlia ja muita telttatapahtumia, joihin pääsee jo 16-vuotiaat, mutta silti ihmiset eivät ole ympärikännissä, enkä ole yhtä kertaa lukuunottamatta nähnyt pienintäkään kinastelua tai yhtäkään oksennusta (olin itse baarissa töissä ja sain vielä kaljat päälleni kun ei enää suostuttu myymään asiakkaalle). Juomakulttuuri on täällä erilainen kuin mihin Suomessa on tottunut, en sitten tiedä, mikä siitä tekee niin erilaista. Lisäksi musiikki on juhlilla yleensä perinteistä iskelmä-/apreski-musiikkia, enkä tiedä ketään, kukaan ei siitä tykkäisi :D
03. Kotilääkärit. Vaikkei heidän vastaanottoajat olekaan aina niitä kaikista joustavimpia, on kivaa, ettei tarvitse lähteä (kotikatua pidemmälle) jonottamaan terveyskeskukseen. Lisäksi lääkäri tuntee sinut usein myös henkilökohtaisesti, mikä tietenkin helpottaa hoidon onnistumista. 02. Pitkä kesä. Tänä vuonna on kyllä saatu nauttia lämpimistä keleistä jo huhtikuusta asti, mikä on tosi jees! Ja lämpöä riittää varmasti aina lokakuulle asti. 


01. Ruoka. Schnitzel, Kässpätzle ja Leberkäs nyt noin niinkuin alkuun. Tuhtia tavaraa, mutta hyvää!    
2 kommenttia:

  1. Siis tuo kohta 8!! Paaset 45 minuutissa kolmeen eri maahan :D Wau! Olet onnekas. Meilla on lahimpaan OSAVALTIOONKIN monen tunnin matka! Ja lahimmat isommat naapurikaupungitkin on 3-5h:n ajomatkan paassa! Vahan eri mittasuhteissa mennaan siella kuin taalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiukka eri mittasuhteissa, lievästi sanottuna :D kertoo kyllä siitä miten suuri USA on... Nämä alpit on kyllä kuin yhtä pientä kylää, murre vaan vaihtuu :D

      Poista