sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Passin uusiminen ulkosuomalaisena


Kerrankin ihan vain faktatekstiä! Ja vieläpä jokaiselle reissaajalle tärkeästä asiasta, nimittäin passin uusimisesta. Siitä alkoi olla jo viitisen vuotta, kun hankin edellisen passini. Vanhassa passissa olisi ollut vielä voimassaoloaikaa ihan runsaasti, mutta jostain syystä vaihtoonlähtiessä minulta vaadittiin biometristä passia - no mikäs siinä, hankin sitten uuden. Uusi passini olisi ollut voimassa helmikuun loppuun asti, mutta näin ulkosuomalaisena on ihan hyvä ennakoida hieman. Mietin jo alkuvuodesta vaihtoehtoja, miten sen hakisin: tekisinkö viikonloppureissun Wieniin, vai kävisinkö katsomassa entistä harjoittelupaikkaani Bernissä ja hakisin passin sieltä, vai ajoittaisinko passin haun jonkin Suomen-matkan ajaksi. Vaikka ensimmäiset vaihtoehdot houkuttivat, tulisi passin hakeminen Suomessa taloudellisesti kannattavammaksi. 

Niinpä kävin otattamassa täällä viralliset (ja törkeän rumat) passikuvat ja varasin ajan Jyväskylän lupapalveluihin näppärästi netissä mahdollisimman aikaiseen aamulla, niin ei tarvitse kauaa odottaa, vaikka olisikin jonoa. Jyväskylän lupapalveluissa oli kuin olikin "taas koneet kaatuneet eikä pystytty sanomaan, kuka on seuraavana vuorossa... Minulla taisi käydä tuuri, sillä minut otettiin vastaan juuri oikeaan aikaan hoitamaan asiaani. 


Olin jo varautunut maksamaan postimaksuja (n. 10e Euroopassa), mutta taas minulla kävi tuuri, nimittäin passi valmistuisi noin viikon sisään, ja ehtisin saada sen vielä reissuni aikana. Olin loppureissusta menossa Turkuun, ja sinne se myös luvattiin lähettää. Aluksi mietittiin mahdollista R-kioskia, jonne sen voisi toimittaa ja mistä voisin sen hakea, mutta en muistanut osoitetta, minne olin menossa, joten päätettiin suosiolla ohjata passini pääpoliisiasemalle. Tietenkin oli pieni huoli siitä, mitä jos passi ei ehtisikään perille ajoissa, ja uusi passini jäisi kotiin minun lentäessä takaisin Itävaltaan.  

Hain uutta passia keskiviikkoaamuna, ja seuraavan viikon päästä tuli tekstari, että passini olisi valmis ja voisin hakea sen Turusta. Perjantaina sitten marssin poliisilaitokselle ja sain uuden hienon passini näteillä eläintenkuvilla ja juoksevalla hirvellä - ja sain vielä pitää vanhan passini! Ja tästä maksoin 48 euroa (plus passikuvat). Ulkomaillahan suurlähetystöstä haettuna passi maksaa triplasti tuon määrän, nopeasti vilkaistuna 140 euroa. Eli ihan hyvä diili näin, ja tällä mennään seuraavat viisi vuotta :) 

2 kommenttia:

  1. Mä jouduin hakemaan suurlähetystöstä passin, kun ei ollut tiedossa pidempiä Suomen reissuja (pk-seudulla ainakin reilut kaksi vuotta sitten odotusaika oli 3 vkoa eikä silloin ollut vielä tuota postitussysteemiä tarjolla, tai sit katsoin omiani). Maksoin muistaakseni 130€ mut ainakin passissa lukee nyt myöntäjän kohdalla Suomen suurlähetystö Wien, joka on musta kivempi kuin mun entinen Poliisi/Vammala :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain hyvää edes :D :D joo, mulla sattui varmaan hyvään saumaan tuo uusiminen kun ei ollut ruuhkaa menossa. Kesä- ja talvilomat ovat kiireisimpiä kun tyypeille tulee ahaa-elämys että ai niin, passia vois tarvita! :)

      Poista