torstai 21. marraskuuta 2013

Ryhtiliike

Lihasten huolto on tärkeää hyvinvoivalle kropalle. Itse olen kärsinyt jos jonkinlaisista lihasjumeista ja -kivuista niin kauan kuin muistan, ja suurin osa niistä valitettavasti johtuu jalkojeni eripituisuudesta. Muistan peruskouluaikoina käyneeni kerran pari fysioterapiassa, kun selän puolieroa yritettiin jumpalla saada tasoitettua. Kyllähän se siitä tasoittuikin, ajan kanssa, ja siihen se fysioterapia sitten jäikin. Lukion alussa niskat olivat todella jumissa, ja päätä särki ja huimasi päivittäin. Kävin taas pari kertaa fysioterapeutin tykönä, mutta sitäkään intoa ei kauaa kestänyt.

Iän karttuessa ja liikunnan lisääntyessä olen kuitenkin huomannut jonkin olevan vialla; aluksi harmitti, kun kenkäpareista vain se toinen kului pohjasta, minkä seuraksena piti ostaa uusia kenkiä aivan turhan tiuhaan tahtiin. Sitten aloin huomata epämääräisiä lonkka- ja jalkakipuja, ja selkä alkoi kramppailla ihmeellisesti. Mutta sitten tuli kaikkea muuta ajateltavaa, ja taas unohtui jumpat, venyttelyt ja terapiat. Viime aikoina, hyvinvointibuumissani, olen alkanut jälleen kiinnittää huomiota siihen, mitä tunnen kropassani. Sen vuoksi varasinkin jokin aika sitten ajan hierojalle, ihan vain sen takia, että lavat tuntuivat liimautuneet yhteen. Heti vastaanotolle saapuessani hieroja kertoi näkevänsä asennostani ja eleistäni, mikä kropassani on vialla ja miksi. Sovittiin saman tien myös uusi aika, jotta voitaisiin käsitellä myös rintalihakset, jotka erityisesti opiskelijoilla ja toimistotyöläisillä tuntuu olevan jumissa. Jumituksia ei tosin auta yhtään se, että saatan kantaa yhdellä olalla ihan hervotonta painoa, kun kuskaan gradukirjoja kodin ja yliopiston väliä.
Kohta pitäisi siis lähteä suunnistamaan hierojan tykö! Kyseessä ei ole mikään appelsiininkuori-kuumakivi-suklaahemmotteluhieronta, vaan ihan kunnon leipomista: jälkikäteen on todella murjottu olo, mutta hyvällä tavalla! Hieroja kuitenkin muistutti jo viime kerralla, ettei satunnaiset hierontakäynnit auta kovinkaan pitkälle, ellei niiden välissä tee mitään lihasten hyväksi. Ajattelin ottaa jälleen yhteyttä fysioterapeuttiin, mutta säännöllinen venyttely pitäisi kuulua itse kunkin päiväohjelmaan. Kannattaa kokeilla vaikka aamun avausta viiden minuutin venyttelyhetkellä tai keppijumpalla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti