lauantai 24. lokakuuta 2015

Sacherkakkua Salzburgissa


Moi! Kuten viime postauksessa vähän vihjailin, kävin tällä viikolla - rumpujen pärinää - Hallstattissa. Sinne oli kuitenkin suhteellisen pitkä matka Vorarlbergista, joten ainakin yksi yö oli järkevää viettää siellä suunnilla. Salzburg oli näppärästi siinä lähettyvillä, ja siellä käyminen on muutenkin ollut mun listalla jo hyvän aikaa, joten suuntasin sinne samalla reissulla. Ja onhan se Salzburgin vanha kaupunkikin UNESCON maailmanperintökohdelistalla, eli vähän niin kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Saavuin Salzburgiin puolilta päivin, ja vastassa oli kymmeniä rajavartiopoliiseja ja Punaisen Ristin sekä caritaksen työntekijöitä. Lisäksi heti rautatieaseman ulkopuolella kohosivat valtavat PR:n teltat, joiden ympärillä parveili huomioliivein varustautuneita vapaaehtoistyöntekijöitä. Täällä oltiin siis valmiita pakolaisten tuloon - koko aikana en kuitenkaan nähnyt kahta alle kymmenen hengen pakolaisryhmää isompaa aaltoa. 

Mun pension-hotelli oli heti rautatieaseman tuntumassa. Huone oli yhdelle hengelle tarkoitettu pieni ja ankea koppero, enkä viitsinyt edes avata verhoja siellä, kun näkymänä olisi ollut toisen talon harmaa seinä. Positiivista tietenkin oli, että check-in oli heti kahdeltatoista, sain tavarat heti huoneeseen ja pääsin lähtemään vanhaa kaupunkia kohti. Kaupungissa oli muuten mielettömän helppo suunnistaa, kunhan vain piti katseen kohti Hohensalzburgin linnoituksessa, joka kohoaa vanhan kaupunkin yllä. Minulla ei ollut mitään erityisiä suunnitelmia päivälle, ja tarkoitus olikin vain mennä sinne minne jalat veivät. Vahingossa taisin ohittaa Mozartin syntymätalonkin Getreidegassella, ja varmaan monta muutakin paikkaa jäi sen suuremmitta huomioitta. Ainoa paikka, missä olin erityisesti suunnitellut käyväni (linnoituksen lisäksi) oli katakombit. Big mistake, älkää menkö. Siellä ei ole yhtään mitään nähtävää. Olin odottanut jotain Pariisin katakombien vertoista, tai edes sen tapaista, mutta ei oltu lähelläkään. Olisi tietenkin voinut päätellä jotain siitä, että sisäänpääsy oli vaivaiset kaksi euroa. 

Kävin kuitenkin kahvilla ja sacherkakulla Cafe Glockenspielissä, aivan Salzburgin museon vieressä. Olin jo varautunut saamaan huonoa palvelua Tripadvisorin vinkkien perusteella, mutta yllätyin kuitenkin positiivisesti. Ehkä se, että en puhunut englantia enkä edes hochdeutschia, vaikutti asiaan.

Joka puolelta vanhaa kaupunkia löytyi pieniä puoteja, joissa myytiin pelkästään Mozart-kuulia ja muita samalla reseptillä tehtyjä herkkuja. Ostaako kukaan niitä edes noista kaupoista? Olisi tehnyt mieli käydä vähän katselemassa hintoja, mutta äh, jätin väliin. Uskon kuitenkin, että jopa lentokentällä saisi halvemmalla. Ärsyttää kyllä paikat, joissa turisteilta nyhdetään hulluja hintoja asioista, joita saisi normikaupasta kolme kertaa halvemmalla. Tai sitten huijataan vaihtorahojen kanssa (niin kuin esim. Italiassa, ja kuten seuraavassa postauksessa selviää, myös Hallstattissa törmäsin tällaiseen...).

Kaiken kaikkiaan Salzburgista jäi hyvä mieli: se ei ole ihan Wienin kanssa samalla viivalla, mutta muistuttaa aika paljon Innsbruckia. Eli kaduilla on leppoisaa käyskennellä, ja toisinaan on kiva poiketa kahvilaan lämmittelemään. Linnoituksesta näkyy mielettömät maisemat, ja kaikki kohteet on saavutettavissa jalkaisin. Ehkä tulee joskus käytyä uudestaan!

2 kommenttia:

  1. Löysin juuri blogisi, ja heti sanottava, että tosi kiva lukea näitä Itävalta-juttuja. Olen itse vakaasti päättänyt muuttaa Saksaan tahi Itavaltaan, ja näiden juttujen lukeminen ei ainakaan sammuta tuota liekkiä.

    Mulla tuli muuten Salzburgista (en ole itse käynyt) näiden kuvien perusteella vähän mieleen Heidelberg. Sä oot tainnut käydä sielläkin

    VastaaPoista
  2. Moi Anumaaria, ja kiva että löysit blogini! Jos olet täällä päin tulossa käymään (ja etenkin jos muutto on edessä) niin pistäthän viestiä niin treffataan :)
    Heidelbergissä en ole käynyt muuten kuin läpikulkumatkalla, mikä on kyllä harmi! Olen kuullut kaupungista pelkkää hyvää. :)

    VastaaPoista